Már nagyon vártuk! Helka alom
2012. aug. 08. – 11:17 | No Comment

Augusztus 31-én megszületett három csodakutya (Galga, Gercse és Gemenc) Chankazz Helka és Galla-Hegyi Nótás párosításából! További információ a G alom oldalán!

Read the full story »
A dolgozó pumi

komoly szórakozás! agility, terelés, flíball, frisbee…hírek, érdekességek

A pumi egészsége

hírek, cikkek a fajta egészségéről, ismert betegségeiről

A pumi külleme

kiállítási hírek, cikkek a pumi külsejével kapcsolatban

Pumi kérdések

gyakori kérdések és válaszok, érdekességek a pumi fajtáról

Pumi kölykök

hírek és újdonságok almokról

Home » A dolgozó pumi, Ajánlott

Coursing

Submitted by on 2010. ápr. 27. – 20:36No Comment
Tags: , ,

Ménesvölgyi Prézli Mamusz coursingA coursing az élőállat vadászatot utánozza és – bár hagyományosan agársport – lehetőséget ad minden kutyafajtának, hogy kiélhessék a velük született üldözési és vadászösztöneiket.

A coursing pálya hossza 500 és 1000 m között van, nyílt terepen, tipikusan egy mezőn (lehet elkerített, vagy teljesen szabad terület) és lehetnek rajta természetes vagy akár mesterséges akadályok is. A “préda” (műnyúl) egy erős kötélhez van rögzítve, a kötél pedig a mezőn különböző pontokon elhelyezett tárcsák mentén van végigvezetve. A préda a pályán tehát cikkcakkban halad, ezzel is utánozva a vadász elől menekülő zsákmány ösztönös “megtévesztő” mozágását. A kötelet egy gép húzza, a műnyúl sebessége ezzel szabályozható. A versenyzők általában kettesével, vagy ha nagyon sok kutya jelentkezett egy versenyre, hármasával futnak.

Ez a versenyforma sokkal élethűbb a klasszikus pályaversenynél. Ha egy kutyának akár csak minimális vadászösztöne is van, akkor az elejétől a végéig követni fogja a műnyulat, a tapasztaltabb kutyák pedig akár meg is próbálják kitalálni, merre megy majd a nyúl, és “csalnak”, azaz üldözés helyett inkább elévágnak. Az agaraknak általában nincs szükségük különösebb képzésre, hiszen őket erre tenyésztették, a coursing a vérükben van. Vannak olyan fajták, ahol ezt az ösztönt kölyökkorban, játékosan kell felébreszteni, ugyanúgy, ahogy apportírozni is meg kell tanítani a kölyökkutyát. A versenyzést azonban itt sem szabad túl korán kezdeni – a minimum korhatár egy év, hiszen a fiatal izületeket nagyon igénybe veszik a gyors fordulók.

Nincs tudomásunk arról, hogy hivatalos versenyeken rendszeresen indulna pumi, de többen belekóstoltak már ebbe a kutyás sportba. A fenti kép Ménesvölgyi Prézli Mamuszról készült és íme egy videó Annabell Bohemia Vivace (Csehország) tréningjéről:

Related posts

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

Comment Spam Protection by WP-SpamFree