Home » Miért és hogyan tenyésztünk?

Miért és hogyan tenyésztünk?

A Veresi Akácos Pumi Kennelben évente mindösszesen egy vagy két alom születik, akkor és amikor a családunk úgy érzi, hogy elég időnk és erőnk lesz egy alomnyi kiskutya gondozására, felnevelésére és új családba való beillesztésére. Hobbi tenyésztők vagyunk, kutyáinkat nem üzleti megfontolásból tartjuk illetve tenyésztjük. A minőségben, és nem a mennyiségben hiszünk, ezért a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) jelenleg érvényes fajta standardja és előírásai alapján tenyésztünk. Minden nálunk született pumi kölyök regisztrálásra kerül ennek a szervezetnek a hazai szerződéses partnerénél, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületénél – “törzskönyv” (valójában származási lap) nélkül nem adunk el kiskutyát.

Felelősségteljes és etikus tenyésztőként szintén felelősségteljes és etikus gazdákat szeretnénk találni a nálunk született kölyköknek. A kiskutyáink boldogságát és jólétét tartjuk a legfontosabbnak az új gazdik kiválasztásakor. Ezért elsősorban olyan otthonokat keresünk, ahol az ember TÁRSAKÉNT, saját magáért szeretik és tartják a kutyát, és nem a jövőbeli kiállítási, sport- vagy tenyésztési eredmények reményében. A főnyeremény maga a kiskutya, minden egyéb csak plusz. Szeretnénk elkerülni, hogy kutyáinkat státuszszimbólumként, tulajdontárgyként vagy gyermekjátékként kezeljék.

Amikor valaki a Veresi Akácos Pumi Kennelből választ magának pumi társat, elfogadja azt, hogy bizonyos mértékben “nagycsaládunk” részévé válik. Mindegy, hogy a kiskutyánk terelésre, kiállításra vagy agilityre jár a gazdival, vagy a család kedvenceként a kertben, lakásban él – szeretnénk, ha a családunk része maradna, és időről időre hírt kapnánk felőle. Ezért minden gazdival tartjuk a személyes kapcsolatot, érdeklődünk a kiskutya hogyléte felől, szükség esetén tanácsokat adunk, és alig várjuk, hogy képeket, videókat, történeteket kapjunk a kispumiról. Éppen ezért, semmilyen körülmények között nem adunk el vagy át pumi kölyköt állatkereskedéseknek vagy közvetítőnek.

Mivel nem azért tenyésztünk, hogy növeljük a pumik számát a világban, hanem konkrét tenyésztői programmal rendelkezünk, nem mindig van nálunk pumikölyök. A leendő tulajdonosoknak gyakran hónapokat, vagy akár egy évet is várniuk kell arra, hogy egy Veresi Akácos pumi gazdái lehessenek. Még ha van is éppen aktuális almunk, akkor sem buzdítunk senkit az azonnali vásárlásra. Ha úgy véljük, nincs az alomban a gazdijelölt számára megfelelő kiskutya, akkor megkérjük, várjon. Ha valóban szereti ezt a fajtát, és fontos neki, hogy tőlünk legyen pumija, akkor várni fog. Mi pontosan ilyen gazdikat keresünk – akik nem támogatják a “cash-and-carry” tenyésztőket, hanem átgondoltan döntenek a fajta, és egy-egy tenyészet mellett.

Gondosan megtervezzük a párosításokat: ismerjük a vérvonalainkat így a felmenők vizsgálata és a származási lapok tanulményozása után ki tudjuk választani azokat a pumi kanokat, akik legjobban kiegészítik szukáinkat. Pumijaink nagyon fontosak és értékesek számunkra, így nagy figyelmet fordítunk arra, hogy szukáink a legjobb egészségben és kondícióban legyenek, mielőtt úgy döntenénk, hogy befedeztetjük őket.

Minden tudásunkkal azon igyekezünk, hogy minőségi, egészséges kutyákkal gazdagítsuk a pumi állományát, akikre jellemző a fajta vérmérséklete, intelligenciája és típusa. A fajtában előforduló betegségeket felmérve minden tenyésztésbe vont kutyánk igazoltan csípődiszplázia-mentes (A, B esetleg C eredménnyel).

Kiskutyáink az otthonunkban születnek és nőnek fel, hogy egy átlagos család mindennapi életében adódó sürgés-forgásnak részei legyenek. Biztonságos és tiszta környezetet biztosítunk a számukra, ahol gondosan vigyázünk és odafigyelünk rájuk, és megtanulhatják az emberekkel és más állatokkal való együttélés alapait. Három napos koruktól fogva korai stimulációs gyakorlatokat kapnak, mellyekkel megalapozzuk idegrendszerük optimális fejlődését. A naphosszat tartó csoportos játék mellett egyéni figyelmet is kapnak. Amint a kölykök elérik a négy-öt hetes kort, kiengedjük őket a szabadba játszani, ahol futkározhatnak és kedvükre felfedezhetik a kinti világot.

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a pumikölykök leendő gazdáik életstílusához és személyiségéhez a lehető legpontosabban illeszkedjenek. Épp ezért, legalább oly sok mindent szeretnénk megtudni a családról, a háztartásukról, napirendjükről, és — legelőször is — arról, hogy képesek lesznek-e gondját viselni a kiskutyának az egész életén át, mint amennyit a gazdik szeretnének megtudni leendő társukról. Ezért kérünk minden jelentkezőt, hogy ne vegye tolakodásnak, hogy sokat kérdezünk, vagy adott esetben megkérjük, hogy személyesen is látogasson el hozzánk.

A gazdijelöltekkel EGYÜTT választjuk ki a nekik legmegfelelőbb kiskutyát. Minden kölyök egyéniség a saját, páratlan stílusával. Mi abban hiszünk, hogy mindennapi szituációkban megfigyeljük személyiségjegyeit, ahelyett, hogy tudományos tesztekkel próbáljuk bekategorizálni a kölyköjet. Így előfordul, hogy a kölyök kiválasztásánál valamelyik kölyök ellen vagy mellett érvelünk, bár természetesen a leendő tulajdonosokra hagyjuk a végső döntést. Mivel legtöbbször nem tudunk határozott véleményt alkotni a kölykök jelleméről 6—7 hetes koruk előtt, a kiválasztást sem szívesen véglegesítjük e kor előtt. Csak akkor kérünk foglalót a leendő tulajdonosoktól, amikor tudjuk, hogy van egy kiskutya számukra. Ebből az okból kifolyólag foglalót nem térítünk vissza, kivéve, ha a kölyök mégsem átadható nyolchetes korában.

Az alom utolsó kiskutyája nem a “legrosszabb” kölyök az alomban! Nincsenek jobb minőségű vagy rosszabb minőségű kölykök – tenyészetünkben minden egyes pumikölyök megkapja a szükséges figyelmet és törődést, ami ahhoz kell, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt felnőtté válhasson. Természetesen az első benyomások alapján lehetséges, hogy egy kölyök inkább tűnik alkalmasnak kiállításokon való részvételre, vagy terelésre, mint a másik, de ezek a kezdeti tendenciák önmagukban nem jelentenek garanciát.

A kölyköket nyolchetes korukig négyszer féregtelenítjük és kétszer oltatjuk be. A farkaskörmöket 3 napos korukig eltávolíttatjuk. Minden egyes kölyökbe beültettetünk egy mikrochipet, és a tulajdonosoknak származási lapot (FCI-törzskönyvet), oltási könyvet, kölyök csomagot és adás-vételi szerződést adunk. A szerződés által garantáljuk, hogy a kölykök nem rendelkeznek olyan genetikai rendellenességgel, amely alkalmatlanná tenné a kis pumit mindarra, ami miatt a tulajdonosok vásárolták őt. Ugyanakkor, a pumi kölykeink nem árucikkek, amelyeknél garantálható, hogy előírás szerint működnek, vagy amelyek eldobhatóak vagy kicserélhetőek, ha az életük folyamán valamilyen betegség vagy más probléma lép fel. A kutya egy életre szóló döntés, és a tulajdonosoktól időbeli, érzelmi és pénzügyi befektetést igényel, amely kockázatokkal is jár. Csak olyanoknak adunk el kölyköt, akik mindezt megértik, és úgy látjuk, képesek és készek lesznek gondoskodni erről kis teremtményről.

Minden tulajdonosnak ajánljuk, hogy az alapvető engedelmességi tanfolyamot végezzék el kutyájukkal, és bátorítjuk őket, hogy vegyenek részt a kutyasportokban és a kiállításokon, és lehetőségeinkhez mérten támogatjuk őket ebben.

És ami a legfontosabb. BÁRMELY kutyánkat BÁRMIKOR, indoklás nélkül visszahozhatjánk hozzánk; a kiskutya vételárát azonban nem tudjuk visszatéríteni. Azért teszünk erre vállalást, mert tudjuk, hogy a gazdik, életkörülményeikben bekövetkezett változások miatt, akár arra is kényszerülhetnek, hogy megváljanak pumijuktól. Nem szeretnénk, hogy kutyáink az emberi elkeseredettség és kilátástalanság miatt az utcán, menhelyen, vagy ami még rosszabb, sintértelepen végezzék. Minden egyes nálunk született kölyök iránt éltereszóló felelősséget érzünk, és mint egy biztonsági hálóként, bármikor számíthatnak ránk a gazdik.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

Comment Spam Protection by WP-SpamFree