Már nagyon vártuk! Helka alom
2012. aug. 08. – 11:17 | No Comment

Augusztus 31-én megszületett három csodakutya (Galga, Gercse és Gemenc) Chankazz Helka és Galla-Hegyi Nótás párosításából! További információ a G alom oldalán!

Read the full story »
A dolgozó pumi

komoly szórakozás! agility, terelés, flíball, frisbee…hírek, érdekességek

A pumi egészsége

hírek, cikkek a fajta egészségéről, ismert betegségeiről

A pumi külleme

kiállítási hírek, cikkek a pumi külsejével kapcsolatban

Pumi kérdések

gyakori kérdések és válaszok, érdekességek a pumi fajtáról

Pumi kölykök

hírek és újdonságok almokról

Home » A pumi egészsége, Ajánlott

Új módszer a diszplázia tüneteinek kialakulásának megelőzésére

Submitted by on 2010. ápr. 29. – 23:10No Comment
Tags: ,

Már Magyarországon is elérhető egy új állatorvosi műtéti beavatkozás, mely során az időben észlelt nagy fokú csípőlazasággal ill. ficamítható csípőizülettel rendelkező kölyökkutyák esetében teljesen fájdalom- és trauma mentesen a helyes, diszpláziamentes irányba befolyásolják a medencecsont vápájának növekedését.

A műtét elnevezése Korai Fancsonti Fúzió (KFF) és célja, hogy a fancsontban található csonttermelő (növekedés elősegítő) sejtjek elpusztításával a medence alját mintegy “lehorgonyozza”. Normális esetben a kölyök növekedése során a medence is egyenletesen növekszik – a fancsont növekedésének meggátlásával azonban megváltozik a medence növekedési mintázata is. A műtét után a medence teteje továbbra is az eredeti ütemben szélesedik, a fancsont mentén, mint egy forgópánt mentén, pedig az oldal irányba néző medence vápák a növekedésük során ráfordulnak a combcsontok fejére. Az eredmény a műtét után tehát csak 2-3 hónappal alakul ki, a medencecsont növekedésének megfelelő ütemben.

 title=

Láható, hogy míg a medence alsó része már nem szélesedik tovább, a felső rész nővekedése közben mintegy ráfordítja a vápát a combcsontfejre, a korábbinál sokkal jobb takarást biztosítva ezzel (besatírozott terület).

A műtét elvégzésére viszonylag szűk időablak áll rendelkezésre – a kölykök 24 hetes korára ez a lehetőség bezárul, mivel utána már nem befolyásolható hatékonyan a vápák növekedése. Az ideális kor 15-20 hetes kor. Ebből is következik, hogy a KFF prophylactikus (azaz megelőző) kezelés, hiszen a legtöbb kutyán 6 hónapos kor előtt nem jelentkeznek a diszplázia klinikai tünetei.

A műtét alapja egy fiatal korban (legkésőbb 15 hetesen) elvégzett diszplázia szűrés, amely magában foglal egy Penn-Hip szűrést ill. egy luxációs szögmérést. Ezt a vizsgálatot minden olyan kölyöknél érdemes elvégeztetni, akinél a diszplázia kockázata valamely oknál fogva magas. Ilyen ok lehet

  • a kölyök fajtája;
  • szülők ismert diszplázia betegsége;
  • gyanús mozgásformák (klinikai jelek) megjelenése, stb.

A többi kölyöknek is előnyére válhat ez a vizsgálat, hiszen csípőjük normális fejlődésének igazolásával megnyílhatnak előttük például a kiálíltási vagy sportolási lehetőségek.

Azoknál a kölyköknél, akiknél a szűrési eredmények alapján a KFF egyértelműen indikált, minél hamarabb javalott a beavatkozást elvégezni, hiszen pár hét késedelem is jelentősen ronthatja a várható eredményt. A diszpláziás esetek 90%-ában általában elvégezhető a műtét, de súlyos esetekben, amikor ki sem alakult a medence vápája, érthetően nem megoldható a beavatkozás.

A beavatkozás egyik legnagyobb előnye, hogy a többi diszplázia műtéthez képest jóval kisebb költséggel megoldható, hiszen egy enyhe alatatásban végzett, implantátumok nélküli, kevésbé invázív beavatkozásról van szó, így a lábadozás is minimális idejig tart csak. Csupán egy kis bemetszést ejtenek a hátsó lábak között, hogy feltárják a medence fancsonti részét, ahol a csont növekedéséért felelős sejtekek elégetik. A beteg akár már a műtét napján hazamehet.

Fényképek Valley Animal Hospital (VA, USA)

A KFF-nek nincs komolyabb ismert mellékhatása vagy szövődménye, bár azt hozzá kell tenni, hogy egyelőre nincsenek hosszútávú kutatások, hiszen egy viszonylag új eljárásról van szó. Elkerülhetetlen azonban, hogy a beavatkozás eredményeképpen a felnőtt kutya medencecsatornája valamivel keskenyebb lesz, ami szukáknál a szülőcsatorna beszűkülését is jelenti egyben, ez azonban klinikailag nem szignifikáns, hiszen a beavatkozást világszerte csak úgy vállalják, hogy egyúttal ivartalanítják is a kutyákat. Miért? Mert a műtéttel csak a fizikai deformitás korrigálható, a genetikai ok azonban továbbra is megmarad. A beavatkozáson átesett kutyák genetikailag még örökíthetik a betegséget, ezért további tenyésztésük nem lenne etikus. Ehhez még hozzájárul az a tény is, hogy a beavatkozás később semmilyen vizsgálattal nem mutatható ki, így a KFF-fel kezelt kölyökkutyákról később azt a látszatot lehetne kelteni, hogy teljesen egészségesek.

Összefoglalva, a KFF egy megelőző jellegű beavatkozás, amelyet diszpláziára hajlamos fiatal kutyákon érdemes elvégezni. Célja, hogy a csípőizület lazaságát csökkentse a még fejletlen medencében azzal, hogy idő előtt lezárja a fancsont növekedését. Az eljárás dokumentáltan javítja a csípőizület illeszkedését.

Források:

Related posts

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

Comment Spam Protection by WP-SpamFree