Kutyatartás mellett a napelemet is jobban át kell gondolni

Ha azon gondolkozol, hogy vállalni szeretnél egy háziállatot, akkor alaposan át kell gondolni, hogy milyen életmódot folytatsz. Ugyanis, ha nagyon keveset vagy otthon és az otthon töltött idő is csupán az evésről és alvásról szól, akkor nem érdemes olyan állatot választani, ami igényli a törődést. Ilyen estben inkább a dísz állatok jöhetnek szóba. Ha mégis olyan állatot választanál, amivel többet kell foglalkozni, akkor vagy az életmódodon kell változtatni, vagy pedig az állatka nem lehet teljesen boldog.

Mindkét fél igényeit figyelembe kell venni egy ilyen döntés meghozatalánál. Nem szabad felelőtlenül háziállatot választani, mert könnyen a menhelyen találhatják magukat, ami ugyan biztonságot nyújt számukra, de mégsem lesz olyan életük, mint egy szerető gazda mellett. Ha kutyát szeretnénk, akkor pedig mindenképp hosszútávra kell vele terveznünk. Ha nem valamilyen kis rágcsálót választunk házi kedvencnek, akkor bizony azzal is kell számolnunk, hogy több tíz évig velünk lesznek.

A kutyatartás egy nagyon felelősségteljes feladat. El kell vinni rendszeresen sétálni, orvoshoz kell hordani, a legtöbb kutya igényli a közös játékot is, tehát sok időt igényel a felelős kutyatartás. Ezzel szemben egy cicát tartani sokkal kevesebb erőfeszítésbe telik. Nem kell sétáltatni kivéve, ha sosem engedjük ki a szabadba, csak bent tartjuk. Mert akkor néha neki is jól eshet a szabadban tölteni egy kis időt.

Viszont amennyiben nem szoba kutyánk van, hanem kint tartjuk és esetlen napelemet szeretnénk telepíteni akkor ezt érdemes lehet kétszer is átgondolni. Hiszen, ha nem tudjuk a tetőre szereltetni és kénytelenek vagyunk a földre telepíteni, akkor még gondot is okozhat a kis kedvencünk. Éppen ezért, ha ilyen döntésre szánjuk rá magunkat, akkor mindenképp létre kell hoznunk azokat a feltételeket, amik ahhoz szükségesek, hogy a napelem felkerülhessen a tetőre.

Mire gondolok pontosan?

A napelemhez fontos, hogy a tető szerkezete elég erős legyen ahhoz, hogy elbírja a modulokat, illetve a tartószerkezetet. Fontos az is, hogy megfelelő tájolású legyen, ebben az esetben az a legjobb, ha délkeleti vagy délnyugati fekvésű a háztető. Ugyanis csak ekkor kap elegendő napsugárzást. Ha ez a feltétel nem adott, akkor lehetséges, hogy a nap legtöbb részében nem éri elegendő időt a napfény a modulokat és így nem tud elegendő energiát termelni.

Továbbá a tető dőlésszögének is optimálisnak kell lennie, illetve fontos az is, hogy a modulokat ne érje árnyék. Ha van a közelben olyan fa, aminek a lombja esetleg bele lóghat, akkor azon könnyen lehet változtatni és nem jelent akadályt. Viszont, ha például a szomszéd háza túl közel van a miénkéhez és árnyékot vet rá, akkor azon már nem tudunk változtatni.

Ezeket mind egy szakértő fel fogja mérni a helyszíni szemle során, nem kell ezzel neked bajlódnod. A Napelem Pályázatok csapata ezt a felmérést ingyenesen végzi, így mindenképp érdemes fontolóra venni ezt az állapotfelmérést. Hiszen vesztenivalónk nincsen. Maximum megtudjuk azt, hogy nem lehet napelemet telepíteni az otthonunkra. Viszont ezzel az információval is előrébb vagyunk és legalább már ezt is tudjuk. Azonban ez a legritkább esetben szokott előfordulni. A legtöbb esetben megtudják oldani, hogy fel lehessen szerelni és minden körülmény adott legyen ahhoz, hogy a lehető legtöbbet ki tudd hozni a napelemedből.

Egy jól kivitelezett napelem rendszer képes az egész háztartás energia igényét kielégíteni. Éppen ezért alaposan meg kell választani azt, hogy milyen szakemberekkel dolgozunk együtt. Ha megvan a kellő tudása és tapasztalata, akkor nagy valószínűséggel megbízhatunk benne. A Napelem Pályázatoknál olyan szakemberek dolgoznak, akiknek már több éves tapasztalatuk van, így bátran mondható, hogy megbízhatóak és felelősségteljesen végzik a munkájukat.

Sőt, a Napelem Pályázatok csapata még a hivatalos ügyintézésben is segít. Ha őket bízod meg a napelemes rendszered telepítésével, akkor biztos lehetsz abban, hogy a kivitelezés profi módon fog történni, megfelelő minőségű napelemekkel és alkatrészekkel. Ezek mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy jó minőségű napelemünk legyen. Ezek tudják biztosítani azt, hogy a legrövidebb időn belül meg tudjon térülni ez a nagy befektetésünk. Ugyanis a napelem egy hosszútávú befektetés. Viszont, ha okosan választjuk meg a kivitelezőt, akkor akár 10 éven belül is megtérülhet. De ehhez az is kell, hogy az év nagy részében eleget süssön a nap. Hiszen csak ennek segítségével tud áramot termelni nekünk.

A napelemhez inverter is kell. Ez teszi lehetővé, hogy a napsugarak hatását energiává tudja átalakítani. Éppen ezért a telepítést követően a karbantartásra is kellő figyelmet kell szentelni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a napelemünk hatékonyságát tesszük kockára. Ha nem figyelünk arra, hogy mindig a legjobb állapotban legyen, vagy az esetleges szerelés alkalmával megfelelő minőségű alkatrészek kerüljenek bele, akkor saját magunkkal szúrunk ki. Ezt viszont szerintem senki sem szeretné, így mindig a szakmailag legjobb embert kell választanunk, akiben valóban megbízhatunk.

A napelemre nagyszerű támogatások és pályázatok is vannak. A Napelem Pályázatok oldalán ezekről is részletesen tudsz tájékozódni. Ezeket minden esetben hasznos lehet kihasználni. Már csak annak kell utána járni, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy igénybe tudd venni őket, mennyi önrésszel kell rendelkezned és pontosan milyen papírokat kell eljuttatnod hozzájuk, hogy a pályázatban szereplő összeget megkapd. Ha ezeket mind tudod, már nincs más teendőd, mint élni a lehetőséggel.

Ha még nem vagy jártas a napelemek világában, akkor sem kell kétségbe esni. A Napelem Pályázatok oldalán a nevével ellentétben nem csak pályázatokról lehet olvasni. Minden hasznos információt megtalálsz, amire csak szükséged lehet. És minden közérthetően van megfogalmazva, hogy azok is megértsék, akik nem járatosok a témában. Ebből is látszik, hogy a segítségnyújtás az elsődleges szempont ennél az oldalnál. Ha nem így lenne, akkor nem érné meg számukra ezt a sok hasznos és fontos információt megosztani. Viszont ők az ügyfelet helyezik a középpontba és éppen ezért is tudnak sikeresek lenni. Ha valaki azokért dolgozik, akiknek a szolgáltatást nyújtja, nem pedig csak a saját érdekeit tartja szem előtt, akkor sokkal előrébb tud jutni.

Amennyiben Te is szívesen belevágnál a napelem rendszer telepítésébe és már tudod, hogy a napelemhez inverter kell, akkor az alapokkal már tisztában vagy. A vágy már megszületett benned már csak egy olyan csapatra van szükséged, akik tökéletesen kivitelezik azt, amire vágysz. Ebben tud segítséget nyújtani Neked a Napelem Pályázatok. Nézd meg a honlapjukat és ha neked is annyira szimpatikusak, mint amennyire nekem azok voltak, akkor tégy egy próbát velük. A weboldalon található űrlap kitöltésével még semmit sem kockáztatsz.

Legyen a Te házad is napelemes!