Szükségünk van a családi kötődésekre, segíthetnek, ha baj van

A barátomnak a négylábú kedvenc adott erőt az alkoholról való leszokásban. Nemrég ugyanis szakítottak sajnos az élettársával, aki elköltözött tőle. A közös kiskedvenc viszont nála maradt, mert az említett egykori élettárs rövid időn belül külföldre költözött. A barátomat, Tomit nagyon megviselte a szakítás, és egyre kevésbé vetette meg az alkoholt, aminek a túlfogyasztása korábban is szokása volt, szomorú módon. Annyira belesüppedt és elengedte magát, hogy sajnos végül már segítségre volt szüksége ahhoz, hogy abba tudja hagyni az ivást. Felmerült, hogy a kutya visszakerüljön oda, ahonnan származik, felvették a kapcsolatot a tenyésztővel, de erről végül az egyedül maradt gazdája hallani sem akart.

A segítség aztán a felepulok.hu nevű weboldalról könnyebben érkezett, mint amilyen eljutni odáig volt, hogy megértse és maga is elfogadja: tényleg segítségre van szüksége. Nem volt persze sétagalopp, és az is valóban szerepet játszott, hogy a házi kiskedvenc, Alfi túlságosan a szívéhez nőtt, és ha ő is kórházba kerül, vagy más baja származik az alkoholszenvedélyből kifolyólag, akkor nem tudta volna, mi lesz az állat sorsa. A gondoskodás kötelezettségének érzése nem csillapodott szerencsére, Alfi irányába, de szükség volt a többi családtag győzködésére is, azonban ez már összekapcsolódik a felepulok.hu történetével, és nemsokára ki is fejtem, hogyan.

Az alkohol egyébként is kezelhetetlennek tűnő népbetegség okozójaként van jelen sokszor a magyar családok életében. A https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink linken látható szakemberek csapata szolgál erre a dologra, kifejezetten kielégítő megoldással – abban az esetben, ha a mértékkel való fogyasztás már átcsapna mértéktelenségbe. De ne szaladjunk ennyire előre… Maradnék még egy kicsit Alfinál, a családtagoknál és a gondoskodásnál, kötelességtudatnál. Annak fontossága hangsúlyozásánál, amikor felelősséggel tartozunk valaki iránt. A https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink weboldalon, a sok egyéb, hasznos és átfogó tájékoztató mellett, van egy “Hozzátartozóknak” menüpont is ott ugyanis, és első lépésben így érthetjük meg, mennyire kulcsfontosságú, hogy legyen velünk valaki, aki kívülről nézve érzékeli a helyzet súlyosságát, és akár lépni képes helyettünk.

Itt, az említett menüpontban leírják nekünk, miért úgy ideális, hogy az egész család kivegye a részét a felépülési programból, és egyébként is könnyű megérteni a történeteikből, videóikból adott esetben, hogy miért elengedhetetlen olykor egy alkoholproblémával küzdő szerettünk helyett keresnünk ezt a szolgálatot. Ezt egyébként könnyedén megtehetjük például a +36304778799-es telefonszámon. Az oldal tetején nyomon követhetjük mindig, hogy az ún. “28 napos soron következő felépülési programjuk” mikor startol, arról pedig, hogy hol tartanak állapotfelméréseket, amik alapján be lehet oda kerülni, a “Kapcsolat” menüpont alatt tudunk meg többet. E-mail cím, egyéb telefonszámok, budapesti és veszprémi elérhetőségek. A 28 napos program helyszínét is meglelhetjük Google-térképen, de erről a dologról szintén ejtek még szót, mert ugyanúgy külön szekció mutatja be az oldalon, hogy milyen körülmények segítik azon helyen a kilábalást.

Több forrásból, akár az összegyűjtött médiaszerepléseik által átláthatjuk a lényeget, miszerint ők, az alapítók maguk is szembenéztek már ezzel a dologgal, így az addiktológiai ismereteiken és a képzettségen túl, megannyi tapasztalat, és a megvalósult felépülés nyújtotta hitelesség is megalapozhatja a bizalmunkat az irányukba. A konzultációkra és a programokra folyamatosan fogadják a jelentkezéseket, ezért, ha baj van, nem érdemes várnunk, vagy késlekednünk.

Az imént már megemlített 28 napos programról szintén egy almenüpont tár elénk részletes információkat, az “Alkoholizmus kezelése” menüponton belül. Itt látjuk, hogy miben áll a módszereik lényege, valamint egy, a helyszínt bemutató galériát és még 3D bejárási lehetőséget is találunk itt. Ezen szóban forgó központ helyszíne Szőcön van, ami Veszprém megyében található, és annyit érdemes elmondani róla, hogy ez egy pár száz fős kis falucska. Ennek azért van jelentősége, mert nyilvánvalóan egy specifikus környezetet igénylő, a nyugodt atmoszférát mindenben biztosítani tudó helyszínre is szükség van ahhoz, hogy a páciens szembenézzen egy olyan problémával, aminek a leküzdéséhez nagy lelkierőre lesz szüksége. Visszajelzésekből is tudjuk, hogy a Felépülési Központ kialakításakor mindent megtettek, hogy a zavartalanság biztosított legyen, a gyógyulás folyamata során semmi se zökkentse ki a pácienst. Nyilván nehezebb lenne ezt egy zsúfolt városi környezetben vagy egy turistaközpont szomszédságában elérni, de itt, a természet lágy ölén a nyugodtságot árasztó környezet, a zsúfoltság és a sürgés-forgás kizárása nem enged lehetőséget rá, hogy bármi éket verjen a család, a gyógyulni vágyó, és az addiktológus szakemberek közé a munka során.

A családra mindig szükség van, és a felépülési program alatt is lehet szerepük. Tematikus családi napot is lehet tartani. A körülmények pedig tényleg kifogástalanok: svédasztalos reggeli minden nap, étlapról rendelt ételek a főétkezések során. Sorolni is felesleges, ez a része olyan, mintha nyaraláson vennének részt az érintettek. A szobák, a közös helyiség és egyebek pedig, mint mondtam, megtekinthetők fotókon és virtuális bejáráson is. Továbbá olvasgassuk a “klienseink írták” részt az oldal alján. Az is tanulságos.

Ha valaki részt vesz a 28 napos programon, a hétvégék során a hozzátartozóik tehát szintén részt vehetnek nekik szóló előadásokon, konzultációkon. De nem érdemes gondolni elvont, orvosszakmai dolgokkal tűzdelt érthetetlen dolgokra, amikor azt mondják, hogy “pszichoedukációs előadás”. Sokkal inkább életszerű, hétköznapi módszerekkel, példákkal szemléltetnek mindent, érthetően magyarázzák el a helyzetet, ami nagyon sokat segíthet a későbbiekben is, hogy az elért eredményeket, a 28 nap lejártával is sikerüljön megőrizni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy általában sikerül. Az utógondozásról nem is beszélve, de olvashatunk a weboldalon, szintén külön almenüben a “Minnesota-modellről” is, ami viszont a dolog orvosi, tudományos hátterét is megvilágítja kicsit. Ennek a programnak a főbb jellemzői, hogy a betegségre, mint tünetmentessé tehető dologra tekint, ami élethosszig tartó tünetmentesség is lehet. Főleg ez a lényeg, hogy ne átmeneti legyen! Ennek alapja a kezelés intezivitása (ha jól értettem, ezért is van szükség arra, hogy bentlakásos programon vegyünk részt, ne csak időnként jelenjünk meg). Akit érdekel a valóban tudományos magyarázatok sora, az absztinenciára orientált, multiprofesszionális szemlélettől kezdve a kémiafüggőségig, az tényleg kattintson mielőbb a felepulok.hu-ra.

A Minnesota-modellről még annyit azért (mert megnyugtató lehet, ha tudjuk, egy régi, bevált módszerről van szó), hogy már korán, az 1950-es években alapelvként fogalmazta meg, hogy az alkoholizmus bizony egy betegség, nem csak egy tünetegyüttes, így önmagában is kezelendő. Ezt fontos nekünk is megérteni, hogy ne essünk abba a hibába, hogy legyintünk rá, vagy elhisszük, hogy idővel így, vagy úgy, de túl lehetünk rajta, vagy hogy egy szerencsésebb élethelyzet majd segíthet, hogy ne legyen idővel alkoholproblémánk, mert önmagában semmi nem fog segíteni. Csak az általam már sokat dicsért szakemberek ( https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink ), és persze a család! Utóbbi, szerencsés, ha mindig kész mellénk állni, de a 28 napos program során garantált, hogy mindig jelen lesz valaki. Orvos, vagy az épp szakszerű segítség. Szőcön, éjjel-nappal, a nap 24 órájában! Adjunk egy esélyt, mert ilyen esélyből nem fog sok szembejönni, és az alkoholizmus nem játék!